Als het erom gaat je huis warm te houden, is niets belangrijker dan een betrouwbare centrale verwarmingsketel te hebben. Maar met zoveel verschillende modellen en merken op de markt, kan het moeilijk zijn te weten welke voor jou de juiste is. Hier zijn vijf tips om de juiste centrale verwarmingsketel voor je huis te kiezen.

1. Size matters

Bij de keuze van een centrale verwarmingsketel is het belangrijk dat je er een kiest die de juiste maat heeft voor je huis. Als de ketel te klein is, zal hij niet aan je verwarmingsbehoeften kunnen voldoen, en als hij te groot is, zal hij duurder in gebruik zijn en misschien niet in je huis passen. De beste manier om de juiste maat voor je huis te bepalen is te overleggen met een verwarmingsvakman, die je kan helpen de ketel te kiezen die aan je behoeften voldoet en in je huis past.

2. Soort brandstof

Een andere belangrijke overweging bij de keuze van een boiler is het brandstoftype. Er zijn drie soorten brandstof voor centrale-verwarmingsketels: gas, olie, en elektrisch. Gasketels zijn de populairste soort, en ze werken op aardgas of propaangas. Olieketels komen minder vaak voor, maar ze zijn efficiënter dan gasketels en zijn een goede optie voor huizen in koude klimaten. Elektrische ketels komen het minst vaak voor, maar ze zijn het goedkoopst in gebruik en zijn een goede optie voor huizen die geen toegang hebben tot aardgas of propaan.

3. Prijs

Verder is het bij het kiezen van een nieuwe boiler belangrijk om op de prijs te letten. Boilers kunnen variëren in prijs, dus is het belangrijk er een te vinden die in je budget past. Er zijn veel verschillende boilers op de markt, dus het is belangrijk om rond te shoppen en de prijzen te vergelijken voor je een beslissing neemt. Ben je op zoek naar CVkoopjes en de beste deals, laat je dan goed informeren.

4. Rendement

Een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een nieuwe boiler is het rendement. Hoe hoger het rendement van de ketel, hoe minder geld je zult uitgeven aan het verwarmen van je huis. Er zijn twee soorten rendementscijfers voor boilers: AFUE (jaarlijks brandstofgebruiksrendement) en SEER (seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding). Hoe hoger de waardering, hoe efficiënter de ketel is.

5. Garantie

Bij het kopen van een nieuwe centrale verwarmingsketel is het belangrijk er een te kiezen met een goede garantie. De meeste ketels hebben een standaard garantie van één tot vijf jaar, maar sommige bieden langere garanties. Het is belangrijk dat je de garantievoorwaarden zorgvuldig leest, zodat je weet wat wel en wat niet gedekt is. Als je niet tevreden bent met de garantie die de fabrikant biedt, kan je misschien een verlengde garantie kopen bij een andere firma. Verlengde garanties kunnen duur zijn, maar ze kunnen je gemoedsrust geven in geval van een defect.