Als je last hebt van rugpijn, ben je niet alleen. Uit onderzoek is gebleken dat tot 80% van de volwassenen wel eens rugpijn heeft. En een van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn is… je matras!

Dat klopt, je matras kan de reden zijn dat je elke ochtend wakker wordt met pijnlijke spieren en een stijve rug. Maar maak je geen zorgen, er zijn dingen die je eraan kunt doen. In deze blogpost verkennen we de verschillende soorten matrassen en hoe ze je rugpijn kunnen helpen (of verergeren). We geven ook enkele tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een matras dat je klachten helpt verlichten. Aan het eind van dit bericht weet je precies welk type matras het beste is voor jouw rugpijn.

Soorten matrassen en hun invloed op rugpijn

Er zijn over het algemeen drie hoofdtypen matrassen: traagschuim, latex en binnenvering. Elk type heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen als het gaat om het verlichten van rugpijn.

Matrassen van traagschuim

Matrassen van traagschuim – bijvoorbeeld van Healthfoam.com – worden steeds populairder omdat ze zich naar je lichaam vormen en steun bieden waar je die het meest nodig hebt. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met lage rugpijn die extra steun nodig hebben voor hun heupen en wervelkolom. Bovendien absorberen traagschuimmatrassen energie (wat betekent dat ze bewegingsoverdracht verminderen), dus als je met een partner slaapt, zul je minder snel gestoord worden door hun bewegingen tijdens de nacht.

Traagschuimmatrassen zijn echter niet perfect. Een nadeel is dat ze warmte vasthouden, dus als je geneigd bent warm te slapen zijn ze misschien niet de beste keuze voor jou. Bovendien kunnen ze vrij duur zijn, maar als je een matras zoekt dat langdurig verlichting van je rugpijn biedt, is traagschuim zeker het overwegen waard.

Latex matrassen

Latex matrassen lijken in zoverre op traagschuim dat ze zich naar je lichaam vormen en ondersteuning bieden waar je die het meest nodig hebt. Latex matrassen zijn echter veerkrachtiger dan traagschuim (wat betekent dat ze sneller terugveren), zodat ze een goede keuze zijn voor mensen die van een steviger matras houden. Latex matrassen houden ook geen warmte vast zoals traagschuim matrassen doen, dus als je de neiging hebt warm te slapen is latex misschien een betere keuze voor jou. Latex matrassen kunnen echter ook vrij duur zijn, maar net als traagschuim matrassen zijn ze een goede investering als je op zoek bent naar langdurige verlichting van je rugpijn.

Binnenveringmatrassen

Binnenveringmatrassen bestaan al eeuwen en zijn nog steeds het populairste type matras op de markt – maar er is een reden waarom ze langzaam worden verdrongen door nieuwere technologieĆ«n als traagschuim en latex. Binnenveringmatrassen bieden heel weinig ondersteuning of drukverlichting, wat betekent dat ze je rugpijn juist kunnen verergeren in plaats van verlichten. Bovendien hebben binnenveringmatrassen de neiging na verloop van tijd door te zakken (wat de rugpijn nog verergert), en hun spiraal kan lawaai veroorzaken als je er ‘s nachts op beweegt. Om deze redenen raden we in het algemeen geen binnenveringmatrassen aan voor mensen met rugpijn – maar als je er al een hebt, zijn er manieren om hem comfortabeler te maken (daarover later meer).

Conclusie

Bij het kiezen van een matras om je rugpijnklachten te helpen verlichten zijn er een paar belangrijke factoren die je in gedachten moet houden: stevigheid/steunniveau, drukverlichting, bewegingsoverdracht, warmtebehoud. Verschillende soorten materialen die in de constructie worden gebruikt (ronde veren, memory foam, latex) hebben verschillende voor- en nadelen, dus afhankelijk van welke symptomen je specifiek ervaart kan het ene type beter werken dan het andere. Raadpleeg professionele adviezen (artsen, fysiotherapeuten, chriropractors) en lees online reviews voordat je conclusies trekt over welk product beter werkt dan andere voor jouw specifieke situatie.