Dat het in Amsterdam al een tijdje een onmogelijke opgave is om gemakkelijk een nieuwe woning te vinden, zal nog maar weinigen verrassen. Nieuwbouw of klushuis: het maakt daar niks uit. Maar hoe ziet het er in de omgeving van onze hoofdstad uit? Voor iedereen die toch dichtbij Amsterdam wil wonen, maar niets in de stad zelf kan vinden. 

Aantal verkochte woningen

Tijd om de Amstelveense woningmarkt eens van dichterbij te bekijken. Het Utrechtse Dynamis Research houdt de Nederlandse vastgoedmarkt en daarmee de woningmarkt nauwlettend in de gaten en publiceert elk kwartaal nieuwe cijfers met haar bevindingen. Zo ook over het tweede kwartaal van 2022! Per stad of plek kijken de onderzoekers hoe de woningmarkt eraan toe is. Beginnend bij de verkoopcijfers aan zich. Het aantal verkopen lag in de drie maanden van het tweede kwartaal 16% lager dan een jaar geleden. 

Wat daarvan de aanleiding is? Vooral de terugnemende oplevering van nieuwbouwwoningen speelde een grote rol. Tijdens Q2 2022 gingen er in ieder geval 294 woningzoekenden aan de haal met een nieuwe woning. Daarmee had een aankoopmakelaar Amstelveen 58 klussen minder te pakken dan in hetzelfde kwartaal van 2021.

Gemiddelde koopsom

Voor hoeveel geld deze woningen gemiddeld van eigenaar wisselden, vraag je jezelf af? Ook dat komt naar voren in de analyses. Gemiddeld kostte een woning in Amstelveen €641.000. Daarbij is een opmerkelijk verschil te zien: tussen de woningtypen bestaat een aanzienlijk prijsverschil. Voor een appartement lag de gemiddelde vierkante meterprijs een stuk lager dan voor woonhuizen. Een appartement kostte namelijk €5.830 per m² en kopers legden gemiddeld €6.140 per m² voor een woonhuis neer. Een makelaar Amstelveen zag hier dus veel verschillen in.

Soorten kopers

Dit hoge bedrag heeft ook effect op het koperspubliek in Amstelveen. Zo is slechts een kwart van de kopers een starter op de woningmarkt. Het overgrote deel is een doorstromer uit een andere koopwoning. Ook enkele beleggers weten echter hun weg naar Amstelveen te vinden.

Opmerkelijk daarbij is dat meer dan de helft van de woningkopers in Amstelveen al in Amstelveen woonde. Een andere 40% woonde hiervoor al in de provincie Noord-Holland. Het restje overige kopers komt van buiten de provincie. 

Dit waren een aantal opmerkelijke cijfers over de woningmarkt in Amstelveen. Ook benieuwd naar de cijfers van het kwartaal dat net is afgesloten? Dan ben je niet de enige!