Als klusser is het belangrijk om veilig te werken. Of je nu een professionele klusser bent of een hobbyklusser, er zijn altijd risico’s verbonden aan het werken met gereedschap en materialen. Om deze risico’s te minimaliseren is het gebruik van de juiste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen van groot belang.

Werkkleding: comfortabel én veilig

Werkkleding is een belangrijk onderdeel van veilig klussen. Niet alleen zorgt het ervoor dat je er professioneel uitziet, maar het biedt ook bescherming tegen verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan scherpe randen, hete oppervlakken of elektrische stroom. Werkkleding moet daarom niet alleen comfortabel zijn, maar ook bescherming bieden. Hierbij kun je denken aan werkschoenen met stalen neus, werkbroeken met verstevigde knieën en werkjassen met reflecterende strepen voor betere zichtbaarheid.

Ook moet werkkleding goed passen en van goede kwaliteit zijn. Te grote of te kleine kleding kan leiden tot ongelukken en kleding van slechte kwaliteit biedt onvoldoende bescherming. Daarnaast moet werkkleding regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en beschadigingen. Bij beschadigingen moet de kleding zo snel mogelijk worden vervangen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen: bescherming tegen specifieke risico’s

Naast werkkleding zijn er ook verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen die bescherming bieden tegen specifieke risico’s. Hierbij kun je denken aan:

  • Gehoorbescherming: bescherming tegen gehoorbeschadiging bij het werken met luidruchtige gereedschappen, zoals boormachines en zaagmachines.
  • Ademhalingsbescherming: bescherming tegen stof en giftige dampen bij het werken met bijvoorbeeld verf of chemicaliën. 
  • Veiligheidsbril: bescherming tegen rondvliegende deeltjes bij het boren, slijpen of schuren. 
  • Handschoenen: bescherming tegen snij- en schuurwonden en chemische stoffen. 
  • Veiligheidshelm: bescherming tegen vallende voorwerpen.

Het is belangrijk om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te kiezen voor de klus die je gaat uitvoeren. Zo biedt een veiligheidshelm weinig bescherming tegen giftige dampen en biedt een ademhalingsmasker weinig bescherming tegen vallende voorwerpen. Zorg er ook voor dat de persoonlijke beschermingsmiddelen goed passen en van goede kwaliteit zijn.

Waar koop je al deze materialen?

Voor de aanschaf van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen hoef je maar één adres te onthouden: Bowork.nl. Hier vind je alle kleding en beschermingsmiddelen die je bij welke klus dan ook nodig zou kunnen hebben. Bestel je op werkdagen voor 16.00 uur? Dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verstuurd. Wil je liever een bezoek brengen aan de winkel? Dat kan ook! Je vindt de winkel in Bunschoten-Spakenburg, vlak bij Amersfoort.

Veiligheidsvoorschriften: houd je aan de regels

Naast het gebruik van werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er ook verschillende veiligheidsvoorschriften waar je je aan moet houden. Zo moeten bijvoorbeeld gereedschappen en machines regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en moeten deze op de juiste manier worden gebruikt. Het is belangrijk om de handleidingen van machines en gereedschappen goed door te lezen voordat je ze gaat gebruiken, zodat je weet hoe je ze veilig kunt bedienen.

Daarnaast is het belangrijk om de werkplek schoon en opgeruimd te houden. Rondslingerende gereedschappen en materialen kunnen gevaarlijk zijn en tot ongelukken leiden. Zorg er daarom voor dat je na afloop van een klus alles netjes opruimt en opbergt.

Tot slot is het belangrijk om te weten wat je moet doen in geval van nood. Zorg ervoor dat er altijd een EHBO-kit aanwezig is en dat je weet hoe je eerste hulp moet verlenen bij bijvoorbeeld snijwonden of brandwonden. Ook moet je weten waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is en hoe je deze kunt bereiken in geval van brand of andere noodsituaties.