Dit nieuwe jaar wil je samen met je huisgenoten ook weer kunnen genieten van jullie woning. Door goed voor het huis te zorgen en bepaalde klusjes goed voor te bereiden kunnen jullie zeker zijn van optimaal woonplezier. Bijvoorbeeld door een speciale verzekering voor schoorsteenvegen af sluiten, waarbij er ieder jaar een schoorsteenveger langs komt voor onderhoud. 

Onderhoud aan de open haard

Hebben jullie een open haard of een houtkachel in huis? Een open haard zorgt al snel voor een authentieke en gezellige sfeer. Maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de schoorsteen goed wordt onderhouden. Hiervoor kun je het beste een schoorsteenveger langs laten komen die de schoorsteen en het rookkanaal veegt en controleert. Zo kunnen jij en je huisgenoten veilig genieten van het knisperende vuurtje in de open haard of houtkachel.

Zelf aan de slag

Er zijn veel taken die je zelf kunt doen om je huis bij te houden. Met je huisgenoten samen worden de meeste taken ook sneller volbracht, én het is ook nog eens veel gezelliger! Kunnen jullie niet tegelijkertijd aan de slag? Maak dan een schema waarin je verschillende werkzaamheden verdeelt, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt. Hier zijn wat klusjes die je zelf gemakkelijk kunt doen:

  • Controleer en reinig de dakgoot. Zo voorkom je verstopping en lekkage.
  • Inspecteer het verf- en metselwerk aan de buitenkant van het huis. Zie je scheuren? Dan is het verstandig om dit op tijd bij te verven.
  • Controleer ook de binnenkant van het huis op plekjes die opnieuw geverfd kunnen worden. Of misschien heb je wel zin in een nieuw kleurtje op de muur. Bespreek dit wel eerst met al je huisgenoten voor je met de verfroller aan de slag gaat.
  • Doe een opruim-challenge. Zoek alle spullen en meubels uit en breng overbodige spullen naar de kringloopwinkel. Ideaal om in het begin van het jaar te doen, voor een frisse start.
  • Ontlucht alle radiatoren in huis, zodat het warme water vanuit de cv-ketel goed alle radiatoren kan bereiken en het huis snel op temperatuur krijgt.

Neem ook de buitenruimte mee

Hebben jullie een tuin, balkon, of dakterras? Vergeet deze dan ook niet klaar te maken voor het nieuwe jaar. Begin met alles goed schoon te maken. Met azijn gemengd met warm water haal je makkelijk groene aanslag weg van het terras. Verwijder onkruid en doden planten zodat je ruimte creëert voor nieuw groen. In het voorjaar kun je weer zaaien om nieuwe planten toe te voegen en samen met je huisgenoten genieten van de lentezon.