Een energiezuinig en duurzaam huis zorgt niet alleen voor extra comfort, maar ook voor besparing. Het verduurzamen van je huis hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar kan in eerste instantie aanvoelen als een grote aankoop. Dit is dan ook een afweging die je zou moeten maken bij het verduurzamen van je huis. Wanneer je jouw woning gaat verduurzamen, zie je dit terug in de lagere maandelijkse kosten, de onderhoudsvrije onderdelen van je huis en de waarde van je huis. In dit blog vertellen wij je meer over duurzame bouwmaterialen en geven we duurzame verbouwingstips en weetjes. 

 

Over het algemeen

Energie besparen kan op vele manieren. Denk aan isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Maar ook met wat kleinere ingrepen in huis kan je veel besparen op je energierekening, denk hierbij aan het bijhouden van je energieverbruik. Door regelmatig te meten kom je meer te weten over jouw energieverbruik. Veel leveranciers werken al met een gratis app waarop je kan zien hoeveel je verbruikt, daarnaast kan je ervoor kiezen om niet je hele huis te verwarmen. Je hebt vast ruimtes waar je niet vaak bent, denk hierbij aan de slaapkamer. Zet de verwarming in deze ruimtes uit. Gordijnen kunnen ook van pas komen om kou buiten te houden. Hoe zwaardere gordijnen hoe beter de kou buiten blijft. 

Energie en verwarmen 

Bij het gebruiken van energie en het verwarmen van je huis moet je jezelf afvragen: heb ik deze apparaten allemaal nodig in huis? Het kost namelijk een grote hoeveelheid gas en elektriciteit voor de aarde en je portemonnee om steeds alles te laten draaien. Aangezien je gemakkelijk stroom uit de muur haalt, heb je eigenlijk geen idee hoeveel je nou echt betaald voor dat ene kopje koffie of het opladen van je elektrische tandenborstel. Wanneer je niet meer afhankelijk wil zijn van die schommelende energieprijzen, dan is het handig om te kijken naar duurzamere manieren. De meest makkelijke manier van duurzame energie zijn zonnepanelen of het verwarmen via infrarood panelen. Door gebruik te maken van infrarood verwarmen wordt je huis warmer door stralingswarmte. Daarnaast heb je geen warmteverlies tijdens het transport en heb je zowel indirecte als directe warmte. Als bijkomend voordeel gaat infrarood ook nog eens schimmelvorming tegen. 

Verbouwen voor de toekomst 

Wanneer je plannen hebt om te gaan verbouwen of aan het denken bent om je huis gebruiksvriendelijker te maken voor de toekomst is het goed om te kijken naar welke opties je echt nodig hebt. Wanneer je lastiger de trap op komt zou je een tweedehands traplift kunnen aanschaffen. Zo bespaar je kosten en op deze manier hoeft er niet een speciale traplift op maat gemaakt te worden. Dit helpt direct mee aan een beter milieu, want die fabrieken hoeven niet weer aan het werk. Trapliften huren zou ook een vriendelijke optie zijn. Daarnaast is de isolatie een belangrijk verduurzamend begrip. Wanneer je de isolatie in je huis verbetert hoeft de kachel minder hard te draaien. Voordelig dus! Wat ga jij doen om je huis te verduurzamen?