Het aanschaffen van een kluswoning is niet voor mensen die niet van aanpakken houden. Er moet altijd nog net wat meer gebeuren dan je vooraf had bedacht. Zo kom je, bijvoorbeeld, ineens schimmel in huis tegen. Daar moet je eerst iets aan doen voor je verder gaat met het verbouwen van je huis. Schimmel in huis kan een groot gevaar opleveren voor je gezondheid. Je moet de schimmel dus echt goed aanpakken en verwijderen. Dit lukt alleen als je de oorzaak weet te achterhalen.

Waar komt die schimmel vandaan?

Het kan zijn dat er een dakpan stuk is en dat het regenwater langere tijd vrij spel heeft gehad. Het loopt langs de muren aan de binnenkant van je huis en doordrenkt alles onderweg. Van de balken in het plafond tot het het hout van de vloeren, alles wordt aangetast door water. Dit zorgt ervoor dat schimmels de kans krijgen om zich te nestelen. Je kunt de schimmels in dit geval pas aanpakken op het moment dat het dak is hersteld.

Maar de ellende kan ook van beneden komen. Bij een kelderlekkage is de kans groot dat je last krijgt van optrekkend water en ook dit kan zorgen voor schimmelvorming. Je moet dan eerst de kelder waterdicht maken voor je verder kunt met klussen.

Is dat een klus die je zelf kunt aanpakken?

Je kunt wellicht zelf wel een dakpan vervangen, maar het is wel altijd verstandig om er een professional bij te roepen om te controleren of de constructie van het huis niet is aangetast door al het water dat zich in de loop van de tijd naar binnen heeft weten te werken.

Ook het waterdicht maken van een kelder is een klus voor vakmensen. Zij weten precies wat er moet gebeuren en hoe er veilig gewerkt kan worden. Een kelder is immers vaak een muffe ruimte en het gebrek aan frisse lucht in combinatie met schimmels kan een gevaar opleveren voor de gezondheid. De professionals zullen, gehuld in beschermende kleding en met een masker met een goed filter, op een veilige manier aan het werk gaan.

Het verwijderen van de schimmels kan je (vaak) zelf. Er zijn speciale middelen beschikbaar om schimmels te lijf te gaan. Zorg er wel voor dat de schimmels ├ęcht verdwenen zijn voor je verder gaat met verbouwen. Het kleinste restje schimmel kan ervoor zorgen dat de vlekken weer helemaal terugkeren en de ongezonde situatie weer wordt hersteld. Om dat te voorkomen is het wellicht een beter idee om ook hier een professional voor in de arm te nemen. Je weet dan zeker dat jouw klushuis straks helemaal veilig is om in te wonen.