De verlichting van je woning, die is belangrijker dan je misschien denkt. Ja, we weten allemaal dat we niet zonder lampen in ons huis kunnen. Zouden we geen lampje aan kunnen zetten, dan zitten we een groot deel van de dag in het donker; niet heel praktisch. Maar wist je dat de juiste verlichting ook een grote rol speelt als het gaat om creëren van een prettige sfeer in je woning?

Waarom we niet zonder verlichting kunnen

Een huis kan niet zonder verlichting. Zelfs lang voor de elektriciteit werd uitgevonden hadden we dat als mens al lang en breed door. Toen gingen we nog volop aan de slag met vuur, want dat geeft naast warmte tenslotte ook licht af. De olielamp was op dat gebied als een aardige verbetering, omdat je deze ook binnenshuis kon gebruiken zonder de boel af te laten fikken. Maar echt gemakkelijk onze woning verlichten gebeurde pas toen we op grote schaal de beschikking kregen over elektriciteit, en daar ook lampen op aan konden sluiten.

Toen het verlichten van onze woning, en ook van de plek waar we werkten en überhaupt, van de openbare ruimte, steeds gemakkelijker werd, veranderde ook ons ritme. Waren we voorheen gewend om na zonsondergang weinig meer te doen, ging het leven nu opeens min of meer dag en nacht door. De zon, of de afwezigheid daarvan, was opeens geen bepalende factor meer als het ging om wat we konden doen.

Tegenwoordig weten we niet beter. Zodra het donker wordt gaan binnen en buiten de lichten aan, en gaan we gewoon door met wat we aan het doen waren. Op ons bureau staat een bureaulamp, zodat we ons werk altijd kunnen zien. En ook ons huis verlichten we wanneer we het maar nodig achten. Omdat het nodig is, maar ook omdat de juiste verlichting voor gezelligheid zorgt.

De juiste lamp voor de juiste sfeer

Lampen hebben we nodig om ons leven te kunnen leiden, maar ook om wat sfeer in ons huis te brengen. Een lamp die warm licht geeft, zorgt voor een warme sfeer in een ruimte. Vandaar dat we in de woonkamer kiezen voor een wandlamp of een andere lamp die zacht, warm licht verspreidt. Lekker knus! Ook in onze slaapkamers kiezen we graag voor een lamp met een warme kleur, terwijl we op onze werkplek juist meer heldere verlichting nodig hebben; zo blijven we lekker wakker en kunnen we alles goed zien. Kijk bij het kiezen van een nieuwe lamp dus goed naar de plek waar je deze wilt gaan plaatsen, zodat deze altijd de juiste soort verlichting en sfeer kan geven.