Als je denkt aan airconditioning denk je al snel aan fijne, koele ruimtes in de warme zomermaanden. Maar naast afkoelen kan airconditioning soms ook verwarmen. Airconditioning behandelt de lucht in een ruimte op verschillende manieren, zoals op vlak van temperatuur, maar ook op vlak van luchtvochtigheid en -zuiverheid. Daarnaast zorgt een airconditioningsysteem ook voor een goede luchtcirculatie. Hier gaan we dieper in op de voordelen van airconditioning, de verwarmingsmogelijkheden en de prijzen die je kan verwachten bij de aankoop en installatie van een airconditioningsysteem.

Voordelen airconditioning

Het meest gekende voordeel van een airconditioning is natuurlijk de mogelijkheid om ruimtes snel af te koelen wanneer het buiten heel warm is. Vaak houdt de prijs van een airconditioningsysteem mensen tegen om een airco aan te schaffen, maar de kosten gaan met de tijd steeds naar beneden. Tegenwoordig kan je al zekere modellen krijgen voor een paar honderden euro’s. Wanneer je kiest voor een airco die ook kan verwarmen, kan het zelfs zeer energie-efficiënt zijn om voor airconditioning te kiezen. Mits een airconditioningsysteem goed onderhouden wordt, gaat het jaren mee. Daarnaast is goed gefilterde lucht en de luchtcirculatie die een airconditioning bevordert ideaal voor je huis of kantoor of voor leefruimtes waar veel mensen komen. Wanneer je nog geen centrale verwarmingssysteem hebt of elektrisch verwarmt, kan een airconditioning die ook kan verwarmen een kostenbesparende optie zijn. Ook tijdens renovaties of verbouwingen kan dit een interessante optie zijn.

Verwarmen met airco?

Airconditioningsystemen die ook kunnen verwarmen worden ook weleens lucht-lucht warmtepompen genoemd. Deze hebben een binnen- en buitenunit waar de warmte tussen getransporteerd kan worden. Deze pompen onttrekken warmte uit de lucht en kunnen deze transporteren. Zo kan de warmte van binnen naar buiten afgevoerd worden waardoor het tijdens de warme maanden binnen koeler is. Tijdens de herfstmaanden of zelfs wintermaanden onttrekt het toestel warmte aan de buitenlucht (wat technisch gezien gaat tot temperaturen van -15 graden) en brengt deze naar binnen. Voor deze transportatie wordt gebruik gemaakt van een koelmiddel.

Een warmtepomp met airco zorgt voor het ideale binnenklimaat. In sommige gevallen bespaar je hier ook heel wat energie mee. Er wordt voornamelijk gekozen voor lucht-lucht warmtepompen in gebouwen of ruimtes waar geen centrale verwarming aanwezig is. Ook wanneer er al gebruik gemaakt werd van elektrische verwarming is het overwegen van warmtepompen interessant omdat je dan heel wat kan besparen op energiekosten. Enkel bij erg lage temperaturen kan het nodig zijn om andere verwarmingsmiddelen aan te schaffen of te laten installeren, want dan is het rendement te laag en blijven ruimtes vaak toch net te koel. 

Milieuvriendelijk

Doordat warmtepompen geen fossiele brandstoffen gebruiken, is het ook een zeer milieuvriendelijk toestel. Het is ook gemakkelijk dat je enkel elektrische aansluitingen nodig hebt voor deze warmtepompen en geen leidingen. Bij gebruik van een warmtepomp gebeurt de afkoeling of verwarming van een ruimte ook op snel tempo én tegelijkertijd nemen deze pompen zeer weinig ruimte op in je huis. Je kan er voor kiezen om de pomp te laten monteren op de vloer, aan de wand of aan het plafond. Het is belangrijk om te weten dat lucht-lucht warmtepompen niet tegelijkertijd de ene ruimte kunnen afkoelen en de andere verwarmen, maar je kan wel de temperatuur per ruimte aanpassen (zolang je of koelt of verwarmt), net zoals dat je de luchtvochtigheid kan controleren en aanpassen.

Prijs van airconditioning

Voor een lucht-lucht warmtepomp starten de prijzen vanaf 2.500 euro. Dit is inclusief plaatsing door een vakman. De uiteindelijke prijs is natuurlijk afhankelijk van je wensen, de hoeveelheid ruimtes, het model waar je voor kiest enz. Airco’s zonder verwarmingsystemen hebben een startprijs vanaf 1.200 euro, afhankelijk van de soort airco die je kiest, maar deze kan stevig oplopen.

Een vakman inschakelen?

Voor het installeren van een airconditioning en voor het kiezen welk systeem het beste bij je noden aansluit, contacteer je best een vakman. Een airco moet sowieso geïnstalleerd worden door een koeltechnisch gecertificeerd bedrijf. Op TrustUp.be kan je gemakkelijk op zoek naar vakmannen of bedrijven in jouw regio die know-how hebben van airconditioning.