Als het om tuinieren gaat, denken veel mensen dat de enige optie voor mensen met weinig ruimte is om het bij potplanten en bloemen te houden. Er zijn echter een aantal manieren om het beste uit een kleine tuin te halen, zelfs als je niet veel vierkante meters hebt om mee te werken. Hier zijn tien tips voor het inrichten van een kleine tuin.

1) Denk verticaal

Een geweldige manier om het beste uit een kleine tuin te halen is door elke centimeter beschikbare ruimte te benutten. Dit betekent verticaal denken, met behulp van trellisen en hanging baskets om wijnranken en andere planten te laten groeien.

2) Gebruik plantenbakken

Een andere manier om de ruimte in een kleine tuin te maximaliseren is door plantenbakken te gebruiken voor planten in plaats van ze direct in de grond te planten. Plantenbakken kunnen naar behoefte verplaatst worden, en je kunt de planten per seizoen verwisselen om het beeld fris te houden.

3) Gebruik focuspunten

Een goede manier om een kleine tuin interessant te maken is het gebruik van focuspunten. Dat kan een standbeeld zijn, een interessante plant, of een mooie tuinbank.

4) Kies planten die voor meerdere doeleinden geschikt zijn

Bij het aanleggen van een kleine tuin is het belangrijk planten te kiezen die meer dan één doel dienen. Denk bijvoorbeeld aan een struik die niet alleen privacy biedt, maar ook de hele lente en zomer door bloeit.

5) Maak gebruik van muren en schuttingen

Als je een schutting of muur in je tuin hebt, maak er dan zeker gebruik van! Een tuinmuur kan voor van alles gebruikt worden, van wijnranken tot kruiden, en kan helpen om de ruimte die je ter beschikking hebt te maximaliseren.

6) Verlichting

Verlichting is een aspect van het tuinontwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar ze kan in een kleine ruimte heel effectief zijn. Strategisch geplaatste verlichting kan aan elke tuin een vleugje elegantie toevoegen, en kan hem ook ‘s avonds bruikbaarder maken.

7) Denk na over de indeling

Bij het ontwerpen van een kleine tuin is het belangrijk over de indeling na te denken. Probeer een ruimte te scheppen die zowel functioneel als aantrekkelijk is. Indien nodig kan je hiervoor ook een professional inschakelen.

8) Voeg accessoires toe

Accessoires kunnen aan elke tuin persoonlijkheid toevoegen, hoe klein hij ook is. Overweeg dingen toe te voegen als windklokken, vogelhuisjes, ornamenten, en andere decoratieve voorwerpen.

9) Kleur

Een beetje kleur kan een heel eind komen in een kleine tuin. Kies kleuren die de ruimte opfleuren en een vrolijk gevoel geven.

10) Leef je uit!

Het mooiste van kleine tuinen is dat ze veelzijdig zijn en aan elke smaak of stijl aangepast kunnen worden. Dus maak er plezier mee en experimenteer!

Met deze tips in gedachten moet je in staat zijn een mooie en functionele kleine tuin te maken, waarvan je nog jaren kunt genieten.