Heb je een huis gekocht en moet er, de komende zomer, flink in geklust gaan worden? Dan is het nu de tijd om te beginnen met de voorbereidingen. Je meet alles goed op, je bestelt de bouwmaterialen en je zorgt dat je gereedschappen goed werken. Maar daarmee ben je er nog niet. Want wat als het nu een snikhete zomer wordt? Dan kun je niet besluiten nog een paar weken te wachten voor je aan de slag gaat. Je hebt deadlines gesteld en de mensen die jouw oude huis hebben gekocht rekenen er ook op dat ze op de afgesproken datum kunnen gaan verhuizen. En dus zul je even door moeten bijten.

Hoe maak je de klus minder zwaar?

Een goede planning is erg belangrijk. Je kunt dan betere afspraken maken met de loodgieter, de elektricien en de tegelzetter. Maar ook het voorwerk, dat jij gaat doen, kan heftig zijn. Zeker wanneer het hartstikke warm is, is het uitbreken van de oude badkamer en het slopen van de keuken kosten, ook zonder de zomerhitte, al bloed, zweet en tranen. Overweeg daarom ventilatie huren of mobiele airco huren tijdens deze dagen. Je zorgt er dan voor dat het werk gewoon door kan gaan, ook in de zinderende zomerhitte. Maar met alleen koelen en ventileren ben je er nog niet. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende pauzes neemt én voldoende water drinkt. Ook is de inname van zout en suiker, juist in de hitte van de zomer, erg belangrijk.

Zorg evengoed voor een goede bescherming

Het is in de zomer erg verleidelijk om op slippers en in je shorts te gaan klussen. Een shirtje aan en gaan! Maar echt verstandig is dat natuurlijk niet. Je zult evengoed, ook als het hartstikke warm is, je voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Draag een lange broek en stevige schoenen, een mondmasker bij het slopen en natuurlijk een veiligheidsbril. Ook een bouwhelm is in veel gevallen een goed idee.

Is de klus geklaard? Dan kun je gaan genieten

Heb je de klus plat? Dan kan het grote genieten van je nieuwe huis gaan beginnen. Het kan echter zo zijn dat er, door al het werk dat heeft plaatsgevonden, het nog een tijd stoffig blijft in huis. Heb je last van je luchtwegen of hoest je kind de hele nacht door? Dan kan een luchtreiniger huren uitkomst bieden. Een luchtreiniger zorgt niet alleen voor schone lucht, dit apparaat zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid op het juiste niveau is. Dit kan, bijvoorbeeld, ook een uitkomst zijn bij ernstige hooikoorts.