Wanneer je gaat klussen, kan het zijn dat je op hoge hoogte moet werken. Om overal perfect bij te kunnen, kun je kiezen voor het opzetten van een bouwsteiger. Maar dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. De meeste mensen weten niet exact hoe ze een bouwsteiger moeten opbouwen, en welke regels er zijn. Waar moet je op letten als je een bouwsteiger opzet?
Voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding is het halve werk. Draag veilige schoenen, handschoenen en werkkleding terwijl je de steiger opzet. Op grotere hoogten heb je altijd een life-line nodig. Grotere hoogten zijn hoogten die de 3 meter overstijgen. Wil je spullen via een rolsteiger ophijsen? Werk dan alleen met een stevig touw. Het opbouwen en afbreken van de steiger moet altijd met minimaal twee personen gebeuren. Maak daar alvast een planning voor.
De schoren moeten diagonaal en horizontaal op lengte gesorteerd worden. Werk met een stappenplan als je de steiger gaat opbouwen of afbreken. Al deze zaken komen aan op planning en voorbereiding.
Houd je aan de regels
Om een steiger veilig te gebruiken, gelden er bepaalde regels als het gaat om bouwplaatsinrichting. Zo zijn er bijvoorbeeld regels omtrent de maximale belasting. De gewichtsbelasting van rolsteigers mag maximaal 250 kilogram zijn. Verdeel deze gelijkmatig over het platform. Bovendien gelden steigerplatforms als klasse 3, wat dit inhoudt, behoort tot de voorbereiding. Je mag een maximale hoogste horizontale belasting van 30 kilogram hanteren.
Ook gelden er regels over de maximaal toegestane werkhoogte. Een smalle rolsteiger van 75 centimeter, mag binnen, zonder wind, maximaal 10 meter hoog izjn. Met wind, buiten, is de maximumhoogte 8 meter./
Is de steiger gefixeerd? Dan bedraagt de uiterste hoogte 14 meter. En zo gelden er verschillende regels voor verschillende omstandigheden en aantal meters.
Denk om de wind
Op grotere hoogte krijg je meer last van de wind. Bij het opzetten van een bouwsteiger is het erg belangrijk hier rekening mee te houden. Als het waait, moet je bijvoorbeeld de steiger goed verankeren. In de handleiding, die je bij de steiger ontvangt, staat precies hoe je dit moet doen. Je vindt in voorschriften welke regels er gelden.
Goed om te weten: als de windkracht meer dan 6 beaufort bedraagt, mag je überhaupt niet op de steiger werken. Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden, als je gaat klussen met een bouwsteiger.