Er gaat weinig boven een heerlijke zomerse dag met vrienden in je achtertuin. In de zomer kun je uren in je tuin doorbrengen, met lekkere drankjes, hapjes en natuurlijk een BBQ. Het is een plek voor familie en vrienden om samen te komen, een ruimte die aanvoelt als thuis. En het hoeft niet eens heel duur te zijn of te veel tijd in beslag te nemen om hem helemaal af te maken. Volg deze 5 tips om je achtertuin deze winter goed te verzorgen en klaar te maken voor komende zomer, zodat je er bij de eerste zonnestraaltjes al van kan gaan genieten!

1) Investeer in kwalitatieve tuinmeubelen

Comfortabel kunnen relaxen in je achtertuin is essentieel. Investeer in een paar mooie meubels om je thuis te voelen, zodat je volop kunt genieten van de zomerdagen met vrienden en familie! Het is waar dat er veel betaalbare houten tuinmeubelen en tuinmeubelsets verkrijgbaar zijn, maar als je direct de eerste de beste en goedkoopste optie koopt, dan zal dat waarschijnlijk slechts een kortetermijnoplossing zijn. Tuinmeubelen hebben de neiging blootgesteld te worden aan allerlei weersomstandigheden, dus investeren in kwaliteitsproducten zal voor meerdere jaren voordelen hebben.

Kies materialen van hoge kwaliteit, zoals teak hout, metaal of wicker voor de buitenstoelen of eettafels. Deze materialen zijn niet alleen heel stevig, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Als je hout kiest, zorg er dan voor dat het goed behandeld is tegen slecht weer. Anders kan de tafel er al na een jaar buiten dof uit gaan zien. Wicker is een geweldig materiaal die bestand is tegen weersomstandigheden, maar ook tegen een stootje kan. Dergelijke meubelen zijn er overigens in alle soorten, kleuren en maten!

2) Ga voor sfeervolle buitenverlichting

Hoe mooi je tuinmeubelen ook mogen zijn, ‘s avonds zijn ze niets zonder mooie en sfeervolle verlichting. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor instelbare LED spots gaan als je de ultieme sfeer wilt scheppen. Er zijn veel betaalbare sets verkrijgbaar met verstelbare LED spots die zelfs van kleur kunnen veranderen! Daarnaast zijn dit soort lampen ontzettend duurzaam en besparen ze je dus ook op kosten. Zorg ervoor dat al je lampen goed geïnstalleerd en veilig zijn, zodat je je er tijdens zomernachten of herfstavonden geen zorgen over hoeft te maken.

Sfeervolle tuinverlichting heb je overigens in alle denkbare soorten. Je kunt gaan voor spotjes in je tegels, hanglampen, spotlights, staande lampen, fakkels en ga zo maar door. Hoe je tuin er ook uitziet en wat je wensen ook zijn, we weten zeker dat er prachtige soorten lampen te vinden zijn die jouw achtertuin helemaal afmaken.

3) Plant een mooi bloembed

Een goed verzorgd bloembed maakt je achtertuin er niet alleen aantrekkelijker op, maar produceert ook aangename geuren. Hoewel het planten van planten altijd leuk is, heeft niet iedereen de tijd om het te doen. Dus waarom niet iemand inhuren voor dit klusje? Natuurlijk zijn er veel andere manieren om het uiterlijk te verbeteren van je tuin, bijvoorbeeld door het gebruik van decoratief grind of kleine kiezels.

Er zijn veel mooie bloemen om uit te kiezen voor je achtertuin. Je kunt gaan voor een mix van bloemen, of één soort kiezen en die echt laten opvallen. Enkele populaire soorten bloemen voor de achtertuin zijn rozen, lavendel, madeliefjes, vergeet-me-nietjes en zonnebloemen. Rozen zijn er in alle kleuren, vormen en maten en zijn perfect voor elke tuin. Lavendel is een prachtige bloem die heel rustgevend geurt. Madeliefjes zijn vrolijke bloemen waar je altijd blij van wordt, terwijl vergeet-me-nietjes perfect zijn voor wie een beetje romantiek in zijn tuin wil.

4) Houd het eenvoudig en functioneel

Hoewel het toevoegen van nieuwe dingen aan je tuin zijn charme heeft, is het ook goed om de dingen functioneel te houden. Je kunt bijvoorbeeld een grote plantenbak met wat mooie planten in je achtertuin zetten, maar houd wel rekening met de ruimte die je hebt in je achtertuin. Heb je een kleine achtertuin en wil je graag regelmatig vrienden uitnodigen? Dan is het misschien verstandig die grote bloempotten over te slaan en je tuin functioneel te houden met enkel tegels en wellicht wat hangende planten aan je schutting.

Er zijn veel online bronnen van tuinontwerp inspiratie. Pinterest is een geweldige bron van beelden en ideeën voor tuinontwerp, net als Houzz. Je kunt ook veel ideeën vinden door op Google te zoeken op termen als “achtertuin tuinontwerp ideeën” of “voortuin tuinontwerp ideeën”. Heb je eenmaal wat inspiratie opgedaan, sla de beelden of ideeën dan zeker op, zodat je er later naar kunt verwijzen bij het plannen van je tuin.

5) Wees klaar voor de zomerse hitte

Als het weer warmer begint te worden, is het belangrijk om te zorgen dat je tuin klaar is voor de zon. Een parasol of terrasoverkapping zijn perfecte manieren om jezelf en je meubels tegen de hitte en schadelijke zonnestralen te beschermen. Een andere manier om af te koelen in je tuin is door een buitenventilator te plaatsen. Dit is vooral prettig als je een patio of dek hebt waar je van een briesje kunt genieten. Zorg ervoor dat de ventilator groot genoeg is om de hele ruimte af te koelen. Er zijn zelfs ventilatoren verkrijgbaar met nevel-functie, héérlijk voor die warme zomerdagen!

Nu je enkele tips voor een geweldige achtertuin kent, is het tijd om aan de jouwe te beginnen! Of je nu iemand inhuurt om je te helpen bloemen te planten of gewoon een paar nieuwe tegels legt, je achtertuin zal er in een mum van tijd geweldig uitzien als je er wat aandacht aan besteedt. Zorg dat je er deze zomer van geniet – ontspan onder de zon met een koud drankje en een goed boek, of houd een barbecue met vrienden en familie. Bedankt voor het lezen!