In ons koude kikkerlandje is een van de heerlijkste dingen om de radiator aan te kunnen zetten als je uit de kou binnenkomt en jouw huis heerlijk te verwarmen totdat het behaaglijk is. Niks is dan ook vervelender als je dan last van een lekkage te hebben aan jouw radiator. Door een lekkage werkt de radiator niet optimaal en de lekkage kan waterschade veroorzaken. Het liefst lost je dit dan ook zo snel als mogelijk op. Wat moet je doen als je radiator lekt en hoe kan je het verhelpen?

Een lekkende radiator

Met name oudere radiatoren kunnen op den duur gaan lekken. Wanneer de radiatorlak niet meer in goede staat is treedt er namelijk vaak roest op. Soms is het ook een kwestie van de aansluitpunten wat strakker aandraaien. Wanneer dat niet helpt en de radiator lekt is het slimste om een afspraak te maken met een  loodgieter in de buurt. Hij kan het lek namelijk zo dichten en ontsnapt er geen warmte meer.

Een lekkende radiator zelf verhelpen

Ben je nou super handig en kunt je de meeste klusjes zelf uitvoeren, dan lukt het misschien ook wel om een radiator lek op te lossen. Wat heb je nodig? Pak oude doeken, werkhandschoenen en een opvangbak voor het water. Met deze materialen bij de hand en het volgende stappenplan kun je wellicht de lekkage zelf makkelijk verhelpen. Check eerst even waar de lekkage precies vandaan komt. Komt deze van de verbindingen van de radiator dan kunt je deze met een tang aandraaien. Meestal is de lekkage dan met deze simpele handeling verholpen.

Helpt dit niet? Lees dan nog even door. Voordat je de reparatie zelf wil uitvoeren is het ons advies om de radiator eerst leeg te laten lopen. Schakel eerst de toevoer uit, zorg voor een grote bak om het water op te vangen en draai vervolgens de radiatorkraan of de ontluchtingskraan openen. Met behulp van speciaal afdichtingspasta kun je vervolgens de lekkende radiatorkraan repareren. Let wel op dat je handschoenen draagt.  Deze pasta is namelijk een soort vloeibaar metaal die u op de verbindingsstukken kan aanbrengen en kan je handen lelijk beschadigen. Na het aanbrengen van deze pasta kunt je de isolatietape aanbrengen. Laat deze pasta goed drogen. Heb je alle stappen doorlopen? Dan kun je de radiator weer vullen en voor je weet zit je weer in een warm huis.